"Είναι σοφός ο γονέας που γνωρίζει το παιδί του" Ουίλιαμ Σέξπηρ

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Επικοινωνία με Εφήβους και ΔιαδίκτυοΈνα από τα πιο δύσκολα θέματα για τους συντονιστές σχολών γονέων αποτελεί το «Διαδίκτυο».

Για εμάς το θέμα αυτό συνδέεται με θέματα Επικοινωνίας αλλά και Σχέσεις του Εφήβου τόσο μέσα όσο και έξω από το οικογενειακό πλαίσιο.

Οι ενδο-οικογενειακές σχέσεις είναι ένα κομμάτι της Ψυχολογίας της Οικογένειας που μπορεί να «ελεγχθεί» με τη συναίνεση των γονέων.

Οι εξω-οικογενειακές σχέσεις αφορούν πιο πολλά κομμάτια της Ψυχολογίας και επιπλέον εμπλέκουν και το «λειτουργικό ανήκειν» και «συνδέεσθαι» στο σχολικό χώρο.

Τα δύο παραπάνω είναι μαθημένες λειτουργίες από την οικογένεια, που στην εφηβεία βρίσκονται σε διαστρεβλωμένη κατάσταση καθώς οι έφηβοι τείνουν να πιστεύουν ή ότι δεν ανήκουν κάπου ή ότι αν ανήκουν κάπου (συνομήλικη ομάδα) είναι αρκετό για την προσωπική τους ανέλιξη.

Το Διαδίκτυο, λοιπόν, έρχεται να αντικαταστήσει τις δύο παραπάνω λειτουργίες οι οποίες μπορεί να είναι είτε σαθρές (θέμα ψυχολογικό) είτε ανυπόφορες (φυσιολογική εφηβεία).

Πολύ συχνά αναφέρεται στις έρευνες ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία τείνουν να πληρούν οι έφηβοι που περνούν πολλές ώρες (όλο τον ελεύθερο χρόνο) στο διαδίκτυο:

1. Μονογονεϊκές οικογένειες

2. Δυσλειτουργικές οικογένειες

3. Καταθλιπτικός περίγυρος ή του ίδιου

4. Υπερκινητικότητα

5. Βαρεμάρα (6% τζόγος)

Τρόπος Αντιμετώπισης:

Εμείς σαν μοναδικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης θεωρούμε την σωστή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, στοιχεία της οποίας είναι:

1. Νόημα

2. Συμμετέχοντες

3. Κωδικοποίηση-αποκωδικοποίηση

4. Δίοδοι επικοινωνίας

5. Θόρυβοι

6. ΑνατροφοδότησηΠαράδειγμα:

Η Λία μιλάει με τον γιο της Κυριάκο ετών 10.

Ο Κυριάκος βρίσκεται στο δωμάτιό του το οποίο με την ευλογία της Λίας έχει πλήρως εξοπλιστεί με ηλεκτρονικά αξεσουάρ.

Η Λία έχει αρχίσει να ανησυχεί για την επίδοση του γιου της τόσο στα μαθήματα αλλά και στις κοινωνικές του σχέσεις. Δείχνει αφηρημένος και πιο νευρικός, ενώ η ευερεθιστότητά του φαίνεται πια και στον ύπνο του. Ξυπνάει συχνότερα από ότι πριν.

Η Λία, κάθε φορά που παίζει ο Κυριάκος, του φωνάζει αλλά και τον ενημερώνει για τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να βρει για να παίξει. Αλλά ο γιος της κάθε φορά φωνάζει, τη διώχνει από το δωμάτιο ή αδιαφορεί.

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα οι εκδρομές της Κυριακής που της θυμίζουν ότι είναι οικογένεια.


(Υλικό από τις Σχολές Γονέων που διοργανώνονται υπό τον συντονισμό της Σίλειας Δημουλή)


Μιλήστε τώρα με κάποιον σύμβουλο. 
Μπείτε στο onlinecounseling.gr και ρωτήστε μας! Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου